UPC gaat Fair Use Policy strenger naleven



9 april 2013 in Internet en UPC.

UPCDe Fair Use Policy van UPC doet veel stof opwaaien, met name onder de gebruikers. Toch is de FUP niets anders dan wat het zegt: het zorgt ervoor dat iedereen op een normale manier gebruik kan maken van internet.

Een uitgebreid artikel op Webwereld gaat in op de opzet van de nieuwe FUP van UPC en vergelijkt deze met die van andere providers. Hoewel de meeste providers geen FUP’s meer hanteren, bestaat deze vaak nog wel. Klanten van deze providers gaan ervan uit dat hier niets mee gedaan wordt en zijn vaak niet eens op de hoogte van het bestaan.

Nu de internetsnelheden met regelmaat stijgen en steeds meer mensen downloaden en streamen, is de kans groot dat elke provider zich in de toekomst genoodzaakt ziet om hun FUP’s weer af te stoffen. Vanuit dit gezichtspunt lijkt het veel schappelijker dat UPC aangeeft welke regels ze hieromtrent hanteert, dan wanneer je die regels al hebt, ze niet actief gebruikt, maar wel elk moment zonder enige waarschuwing in mag zetten.

Een even uitgebreid artikel op Tweakers laat zien dat het net als bij de andere providers vooral een juridische voorwaarde is en de kans uitermate klein is dat er maatregelen moeten worden getroffen. Ook wordt benadrukt dat er geen datalimiet wordt gehanteerd, zoals velen onterecht aannemen.

Wat betekent het FUP in praktijk?

UPC stelt dat alleen maatregelen kunnen worden getroffen wanneer andere gebruikers hinder ondervinden van excessief gebruik, of bij klanten die gebruik maken van apparatuur waarmee zij het internetverkeer kunnen beïnvloeden. Vergelijkbare grenzen worden ook gesteld in de FUP’s van de andere providers.

Op het Chelloo.com forum wordt uitleg gegeven over hoe UPC het FUP beleid gaat toepassen. Er wordt per abonnementssoort gekeken; bijvoorbeeld het 100 Mb abonnement. Heb je regelmatig een dataverbruik van vijf keer het gemiddelde, dan kun je een waarschuwing krijgen. Nu is het zo dat gebruikers van 100 Mb abonnementen gewoonlijk een hoog dataverbruik hebben; maar om regelmatig het gemiddelde dataverbruik te vervijfvoudigen, moet er echt wel wat gebeuren.

Zoals ICT-jurist Arnoud Engelfriet in het artikel op tweakers aangeeft, is de handhaving niet heel streng en ondervinden de meeste mensen geen problemen.

Conclusie

FUP levert voor veruit de meeste gebruikers – ongeacht hoeveel men download – geen enkel probleem op. Op enkele uitzonderingen na kun je internet blijven gebruiken zoals je gewend bent, weinig om je zorgen over te maken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën