Brussel wil meer onderzoek naar overname Ziggo12 mei 2014 in UPC en Ziggo.

ZiggoDe voorgenomen overname van Ziggo door Liberty Global wordt door de Europese Commissie eerst nog aan een ‘diepgaand onderzoek’ onderworpen. Er dreigt namelijk kartelvorming. De overname zou negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie voor zowel tv-zenders en filmmakers alsook consumenten. Uiterlijk 18 september zal de uitslag van het onderzoek bekend worden gemaakt.

Dat heeft de Commissie bekendgemaakt. Dat er extra onderzoek wordt verricht naar de overname, zegt volgens de Commissie niets over de kans dat de overname wordt goedgekeurd.

Kartelafspraken
De Europese Commissie is ook bang voor een ongezonde concentratie op de telecommarkt. Dat zou kartelvorming in de hand werken. Bij een kartel worden er tussen bedrijven onderling afspraken gemaakt over de prijsvorming, waardoor de consument veel te hoge prijzen betaalt, en dus bedrogen wordt. Met het wegvallen van Ziggo zou er nog een speler op de Nederlandse telecommarkt minder zijn. Hoe minder spelers, hoe makkelijker het is om onderling prijsafspraken te maken. Daarom gaat de Europese Commissie voordat de overname wordt goed- of afgekeurd eerst een grondig onderzoek instellen.

Ook zonder afspraken kan het wegvallen van Ziggo nadelig zijn voor de consument. Er is namelijk een concurrentie, en veel concurrentie zorgt meestal voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Naamloos1

Liberty Global
Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, haalt al 90 procent van zijn inkomsten uit Europa. Door meer in te spelen op de vraag naar sneller internet en digitale televisie wil het kabelbedrijf nog meer huishoudens bereiken. Met de overname van Ziggo, dat al voor 28,5 procent in handen is van Liberty Global, is zo’n 10 miljard euro gemoeid. Mocht de overname doorgaan, dan bereikt het bedrijf waarschijnlijk zo’n 90 procent van de Nederlandse huishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën